8 Ocak 2013 Salı

Grameen Veolia Water Ltd




'' GVWL arsenik kirliliği ile mücadele eder ve temiz su sağlar '' .

Grameen Veolia Su Şirketi 31 Mart 2008 da Bangladeş’te kuruldu. Amacı Bangladeşte bulunan 2 grup köye içme suyu sağlamak. Sağlık ve hijyen için kurulan Grameen Sağlık Hizmetlerinin iştirakidir. Veolia Water Ami Şirketi Afrika, Afrika, Orta Doğu ve Hindistan için Veolia Water iştirakidir. Bu sosyal işletme Bangladeş'in merkezinde ve güneyinde bulunan yoksul köylerde su üretim ve arıtımı yapıyor. Sonuçta 100.000 insanın yaşadığı 5 köyde toplam 800.000 Amerikan Doları yatırım yapıyor. Fransız şirketi olan Veolia Nobel Ödüllü Ekonomist Prof. Dr. Muhammed Yunus'un Grameen ile ortaklaşa olacak. Veolia bu iş için kendi tecrübesini, teknik altyapısını ve teknolojisinin hepsini kullanıyor. Muhammed Yunus, Bangladeş'te Grameen Bank 2006 Nobel Barış ödülü sahibi ve kurucusu ve Antoine Frérot, Veolia Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı, resmi hazırlamak için içme-Grameen-Veolia Water Ltd, bir ortak girişim oluşturuldu Bangladeş en yoksul kırsal topluluklar için su erişim çözümlerine başlandı. Bu başarılı proje özellikle kırsal kesimler içindir. Grameen - Veolia Water Ltd 50-50 ortak girişimidir. Yeni şirket, Profesör Muhammed Yunus'un sosyal iş felsefesine göre kurulmuştur.
Bangledeş’te 30 ile 80 milyon insan arsenik zehirlenmesi tehdidi ile karşı karşıya. Bir bölge olan Goalmari’de bu kirlilik oranı yüzde 83’lerde. Bu ölümcül tehtid olarak karşımıza çıkıyor.
Sosyal bir iş amacı şirketin yatırımcı adına takip edebileceği bir sosyal amaca sahip olmaktır. Aynı zamanda sosyal bir iş sadece başka normal bir şirket gibi zararları önlemek girişimi olmalı kendini sürdürülebilir bir anlamı olması hedefleniyor. Kar biriktiği zaman yatırım miktarı yatırımcılara iade edilecektir. Böylece yatırım tutarı aşan temettü geri verilmeyecektir. Karlar insanlara yardım etmek iyi bir fiyata iyi veya hizmet sağlama yoluyla genişlemesi ve daha fazla toplumsal fayda için aktarılmaktadır. Her bir sosyal iş Özetle "Kayıp Yok, yok temettü" sloganı ile çalışırken insanlara yardım etmek için bir mal veya hizmet sunmayı hedefleyen bir firmadır. Grameen birçok konuda iş kurduğu gibi içme suyu kaynağını da sağlamak görevlerinden biri oldu ve 2006 Nobel Barış ödülü sahibi Muhammed Yunus tarafından kurulan sosyal iş ilkelerini uygulamak için bir fırsattır. Onlar, yoksul topluluklar için çalışmak bu topluluklar için sürdürülebilir çözümler sağlamak yerine, bildiriler veya geçici sübvansiyon yoluyla onları dışlamak ve böylece bu piyasa ekonomisinin mekanizmalarına uyum içerir. Altyapı yerel olarak yerel sakinlere Veolia Water tarafından transfer edildi ve proje 10 kişi için iş yaratmıştır beceri ve uzmanlık kullanılarak inşa edildi. Sosyal işletme ilkelerine göre, toplumun hedefleri kar göndermek için değil, kolektif faydalar üretmek için vardır. "Hiçbir kayıp, temettü," içme suyu satışı tüm kar projeyi genişletip ve diğer köylerde bunu çoğaltmak için yeniden yatırılan olacak sosyal iş emirleri doğrultusundadır.
Doğa ihsan ettiği bereketle bol ve taze su sağlar tüm dünyada kaynaklar olduğu gibi Bangladeş’te de doğal kaynaklar vardır. Bunlar çok derin değildir ve bu nedenle çok sayıda yer altı sularını açığa çıkarmak kolaydır. Yaklaşık 8 milyon kuyu suyu 1970'ler ve 1980'lerde tıkandı. Şimdi nüfusun yüzde 90'ı için suyu ulaşım vardır. Bununla birlikte aslında jeolojik nedenlerden dolayı, hemen hemen tüm yeraltı çok sık bir sağlık tehlikesi seviyelerinde, arsenik ile kirlenmiş olduğu tespit edilmiştir. 1990'ların başında, Bangladeş'te hastaneler arsenik vakalarının sayısında endişe verici bir artış bildiren başladı. Bugün, 30 milyondan fazla Bangladeşli kronik arsenik zehirlenmesi ve hatta maalesef ölüm kurbanı olmuştur.
Bu arka plana karşı, Grameen ve Veolia Water güçlerini birleştirmeleri ve Bangladeş'in en yoksul bölgelerinde köylüler için temiz ve güvenli su erişilebilir kılmak için bunların tamamlayıcı becerilerini birleştirmek için karar verdi.
Grameen-Veolia Water Ltd 5 farklı köyde projeler geliştiriyor. Bunların her biri için, şirket içme suyu üretimi / dağıtım ünitesi yatırım yapıyor ve bunları çalıştırıyor. Her bitkinin yüzey suları standartlara Dünya Sağlık Örgütüne göre su üretecek. İçme suyu özel bir ağ üzerinden borular vasıtasıyla her köyün musluğuna bağlanacak ve temiz suya kavuşacaklar. Tek ortak Fransız Veolia'dır. Su için ana kullanım içme ve yemek pişirmek için olacaktır. 6 kişilik bir aile için günlük tüketimi 30 litre / gün olduğu tahmin edilmektedir. Sosyal iş modeline göre, içme suyu 10 litre başına 1 Bangladeşli taka (10 litre başına 1 euro cent) için fabrika kapısında satılacaktır. Şimdi hedef bölgedeki nüfusun% 15'i hizmet vermektedir. İlk sektöründe Goalmari Birliği, sakinlerinin% 9 Grameen Veolia Water tarafından üretilen su ile yapılmıştır. Projenin ikinci aşamasında yapılan düzeltmeler önemli ikinci sektör, Padua Birliği dağıtım arttı: sakinlerinin% 42 artık ağdan su kullanıyor.
Grameen ile Veolia’nın yasal olarak bağımsızlığı garantidir. €600K ile gereçler ve fabrika için bugüne kadar harcanmıştır. Grameen yüzde 50 hisse ile yerel sosyal teknik ve bölge bilgisiyle destek sağlıyor. Fransız devi Veolia ise teknik ve bilgisiyle destek veriyor. 2008’in Mart ayından beri faaliyet göstermektedir ve Bangledeş için başarılı şekilde çalışmaktadır. 400 eve altyapı servisi sağlar ve Dhaka’da 130’dan fazla direkt müşterisi vardır. 80K aylık satış yapılmıştır. Fabrika yardımcı tesis oranı ise yüzde 3’tür.  2011 Finansal Duruma bakarsak işletme giderleri  €48.000 ve gelir  €2.700.  Ayrıca €300K 2009 yılında + €300K 2011yılında yani toplam €600K kullanılmıştır. Sosyal etkisi ise 10 kişi çalışıyor ve iyi bir istihdam sağlıyor. Ayrıca 23 tane su bekçikleri diye adlandırılan kaynaklar ve fabrikada duran bekçiler var ve toplam 3 kişi ile bölgeye su dışımda istihdam katkısı da sağlıyor. Yaralananlara bakar olursak şimdi kulanım 3K deneme sonuna kadar 40K kadar olması bekleniyor. Düzenli tüketiciler sayısı 185. Sağlık bakımından 2008’den bugüne kadar önemli şekilde arsenik kirliliği temizlendi. Veolia merkezi Paris ve New Delhi’den de günlük çalışanlar destekler raporlara göre hareket eder. 10 çalışanın geliri €3.35 K p.p/p.a ve 23 adet su bekçisi ise €500 p.p/p.a dır. Müşteriye ulaşma etkisi yaklaşık 3.7 K’dır. Ve musluk suyuna ulaşım hane halkı olarak yaklaşık 600’dür. Kişi başı olarak ise yaklaşık 6,2’dir. Yararlananlar ise 3K Yüksek dozda arsenik suyuna maruz kalanların oranı ise 83’tür. Ayrıcalıklı olarak evde musluk suyu ulaştırılanların oranı ise yüzde 6’dır. Okullarda çocukların kullandığı çeşme sayısı ise 450’dir
Genel sosyal etkilerine değinirsek yararlanıcılar için tanımlanmamış sosyal etkisi yaklaşık 3K sağlıklı ölçülmeyen olumlu etkisidir.  635 kullanıcı temiz suyu kullanmaktadır.


Kişi başı 6,2 Grameen Dağıtım datası: tipik hane halkı fakir ya da orta düzeyde olan kırsal.
83% arsenik kirliliğine maruz kalanların sayısı özellikle Goalmari bölgesinde yoğunluk var.
Normal de seçkinlerin yüzde 6’sı evde çeşme suyu kullanıyor. Bu projeyle 600 hane halkı evde musluk suyuna ulaşıyor. Çocuklar için ise okullarda450 muslukla su ulaşıyor.  Son ulaşılan bilgilerde kanser riski kesinlikle azalmıştır.

İlk Proje: Goalmari Birliği

İlk proje Goalmari, Dakka'nı 50 km doğusunda yer alan bir köydür. Goalmari nüfusu 25 000’dür. Pişirme ve içme suyu borularla % 83 yerel halkın kullanımı yeraltı suyu ile doğal olarak (> 10μg / L) arsenikle kirlenmiştir. Yüzey suyu arsenik kirlenmiş olmadığı gibi, bitki kümeleri bulunan noktaya dokunun, bir boru ağı aracılığıyla nehir suyunu kullanmamaları ve sağlayacaktır. Goalmari ağı ilk nehir büküm (muson yüksek su seviyesi tarafından etkilenen) üzerine Goalmari yaşayan nüfusun en yoksul kısmına ulaşacaktır. Izole bölge için su sağlanacak ve diğer bazı dağıtım sistemleri çekçek ile sutaşıma yapılacaktır. Su borularla dağıtılıyor. Grameen kadınları gün boyunca sürahi ve kavanozlara dolduruyorlar. Bu noktalar köylerde kilit alanlarda yer alacak. Su aynı zamanda insanların bir su tankı ile donatılmış otomatik çekçek tarafından dağıtılıyor biraz daha yüksek taşıma maliyeti oluyor ama daha fazla ulaşıyor.

Diğer Projeler
4 tane köyde daha aynı proje var. Padua Birliği 2010'da yapıldı. Ayrıca 2012 yılında 5 adet köyde başarıyla sürdürülüyor.
2015’te finansal hedef başa baş noktası. Ve bununla birlikte yeni dağıtım kanallarıyla birlikte şişe ve kavanozlarla dağıtımları arttırmak. Daha fazla bölgeye ulaşmak daha fazla proje üretmek ve daha çok dağıtım kanalları kullanmak amaçlanıyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder